miercuri, 22 ianuarie 2014

DIY: Decoratiuni de Valentine's day si Dragobete(Partea a 2-a)

Am revenit cu un nou tutorial pentru o decoratiune potrivita pentru sarbatoarea ce urmeaza sa ne incante in luna februarie, si nu doar atat. Aceasta decoratiune cred ca isi poate pastra locul mult timp de acum in colo pentru ca modelul ales de mine mi se pare potrivit pentru o bucatarie draguta in orice anotimp, dar mai ales primavara datorita nuantelor.

Este un tutorial usor, dar care necesita materiale pe care nu le avem la indemana, ci care mai de graba trebuie cumparate dintr-un magazin cu accesorii handmade. Mai exact un magazin cu materiale de pictura si alte arte, ca in acestea de obicei gasim si accesorii pentru handmade.

Avem nevoie de:

  • Carton panzat 20cm x 20cm (e ieftin, in jur de 3 lei)
  • Servetel cu un motiv potrivit
  • Vopsele acrilice(culori de baza e suficient)
  • Pensula mai lata
  • Lipici pentru decoupage(se gaseste si in cantitate mai mica pana in 10 lei)
  • Snur
  • Pistol de lipit/lipici puternic (poate picatura)
  • Banda adeziva(eu am folosit banda izolatoare)


Eu am ales un servetel cu niste briose foarte dragute, sunt pe nuante de roz si pe langa asta au si niste inimioare, asa ca mi se par in ton cu sarbatoarea, dar cum am mai spus, in bucatarie se vor potrivi si de acum in colo. 

Servetelul este mai ingust decat cartonul, eu folosesc doar o patrime din el, pe care am decupat-o cu ajutorul unei forfecute de unghii, pentru ca pe celelalte parti se repeta imaginea. 

Masor si centrez servetelul pe carton, fac niste semne discrete cu creionul la colturi. Daca nu ma insel, servetelul are 18 cm latime, deci am masurat cate 2 centimetri de la marginea cartonului pana unde va fi lipit servetelul.

Servetelul are 3 straturi, dar imaginea e imprimata doar pe un singur strat, pe care il desfacem de celelalte doua cu mare atentie sa nu il rupem.

Aplicam un strat uniform si nu foarte gros, dar nici prea subtire ca se usuca repede, de lipici pentru decoupage, pe care l-am intins cu o pensula(eu am folosit una de fond de ten, dar care trebuie spalata imediat dupa folosire pentru ca daca se usuca lipiciul pe ea, si o face foarte repede, nu o mai puteti curata dupa si ramane teapana), iar apoi pozitionam servetelul in chenarul trasat. Se aplica cu mare atentie deoarece e foarte subtire si poate face cute foarte repede, trebuie sa fie foarte bine intins. 

Apoi aplicam deasupra servetelului un alt strat de lipici pe care il intindem cu atentie cu ajutorul pensulei. Spun cu atentie deoarece in acest moment servetelul este umed si se rupe foarte usor, eu am patit-o  intr-un colt. Trebuie intins lipiciul cu grija, fara a apasa prea tare si uniform. La inceput va tinde sa faca cute dar se vor uniformiza. 

Daca ati trecut cu bine de acest pas, deja ce e mai greu a trecut.

Se lasa la uscat cateva minute, pana nu mai e lipicios, probabil 10 minute, timp in care pregatim culoarea pentru margine. Pentru a obtine acest roz eu am amestecat roz cu alb pentru a ajunge la o nuanta mai deschisa si apoi am adaugat cateva picaturi de galben si portocaliu. Din aproape in aproape pana am obtinut nuanta dorita.

Apoi se aplica culoarea pe toata marginea alba ramasa a cartonului, ca un chenar, dar sa nu fie evident ca in centru e ceva si pe margine altceva, de aceea am ales sa folosesc aceeasi culoare ca cea de pe servetel. Eu am refacut coltul rup cu ajutorul vopselelor acrilice, am incercat sa redesenez cumva.

Se lasa la uscat si dupa acest pas, iar cand este perfect uscat, montam pe spate, la distante egale de margini, un snur cu care sa prindem desenul nostru. Eu am impletit in 3 un snur dintr-o ata mai groasa, potrivita pentru tricotat, i-am facut nod la capete si mai intai am fixat-o cu pistolul de lipit, apoi, am aplicat deasupra lipiturii banda izolatoare pentru a fi sigura ca nu se va dezlipi.



Si acesta este rezultatul final.




Hugs & kisses,

10 comentarii: