marți, 14 februarie 2012

Despre pensulele de make-up(mini ghid + intretinere)

Buna, m-am gandit ca ar fi util sa stim cu toate ce pensule ne sunt necesare pentru realizarea unui machiaj de baza si cum sa le intretinem.
In primul rand impartim pensulele in 2 categorii: cu par natural si cu par sintetic. Se spune ca  cele mai bune sunt cele cu par natural deoarece absorb mai bine pudra si uniformizeaza fardurile pe piele in cantitatea potrivita, dar si pretul este cel care face diferenta dintre cele doua categorii;). Pensulele din par sitetic pot fi si ele la fel de utile, chiar daca au un pret mai mic. Ele sunt recomandate mai mult in cazul pudrelor si produselor de machiaj sub forma de crema pentru ca nu absorb substantele uleioase continute de acestea si il intind in intregime pe piele.


Sa incepem cu pensulele pentru ten, ca le folosim primele:P.
1. Pensula pentru fondul de ten:
Multe persoane prefera sa aplice fondul de ten cu degetele, dar make-up artistii sunt de alta parere, ei considerand mai practica pensula chiar si decat buretelul deoarece la persoanele cu tenul gras, caldura degetelor stimuleaza glandele sebacee si pe langa asta nu reusim sa ne spalam foarte bine pe maini si lasam bacterii pe ten(ca doar nu folosim solutie antibacteriana ca medicii:P), iar buretelul mananca foarte mult produs. Aplicarea fondului de ten cu pensula ajuta la obtinerea unui aspect natural.Are forma tesita special pentru a ajuta la o estompare mai buna, o repartizare si aplicare mai eficienta a fondului de ten, neabsorbindu-l ci ajutand contribuind la aplicarea cantitatii necesare.Pentru a obtine un machiaj fin si fara pori este indicat sa folositi pensula cu miscari de sus in jos.(in imagine avem pensula pt fdt de la oriflame, pe care o folosesc si eu, este din nylon)


2.Pensula pentru pudra:
Aceasta este cea mai deasa si pufoasa pensula din set, avand rolul de a distribui cat mai uniform pudra pe intregul ten, fixand astfel machiajul.Aceasta este singura care se foloseste perpendicular pe fata, ajutand astfel la patrunderea particulelor de purda in piele.
Este bine sa nu fie prea mare ca sa nu pudrezi si altceva in afara de ten:P. Dupa ce bagi pensula in pudra elimina excesul si apoi aplica pe fata, altfel tenul va fi prea incarcat. [chiar am auit undeva la TV sun sfat de la un make-up artist, cum ca pudra de fata ar trebui sa te tina 2-3 ani, sa nu o consumi mai devreme! pe mine m-a tinut mai bine de 2 ani si inca mai am de vreo 6 luni:P]
(pensula din imagine este de la elf, din gama studio.link)


3.Pensula evantai
Aceasta poate fi folosita atat in cazul fardului de obraz cat si a pudrei.Astfel ca, imediat dupa aplicarea fardului de obraz, pensula evantai imbibata in putina pudra are rolul de a estompa delimitarile inestetice dintre culoarea naturala a tenului si culoarea blush-ului. De asemenea, pensula evantai se poate utiliza si in acoperirea cu pudra a zonei din jurul ochilor.
Pamatuful pensulei evantai nu este foarte bogat pentru ca are rolul de a corecta, mai mult decat a machia.
(pensula din imagine este de la elf, gama studio.link)





4.Pensula pentru blush:

A doua ca marime, din trusa de pensule de machiaj este pensula cu care se aplica fardul de obraz. Poate avea o forma rotunda sau triunghiulara, pentru a se mula cat mai bine pe osul zigomantic. Mai nou, make-up artistii prefera pensule de obraz mai mari, incat sunt la moda obrajii imbujorati. Pensula de fard de obraz se aplica intotdeauna paralel, pentru ca fardul de obraz sa nu lase o pata nedorita de culoare.


(pensula din imagine este de la oriflame,pe care o folosesc si eu.link)


Sa trecem la pensulele pentru ochi.

5.Pensula pentru aplicarea fardului de pleoape:
Aceasta chiar e indicat sa fie din par natural! De obicei, este foarte moale, pufoasa si are formele rotunjite pentru a putea ajunge chiar si in coltul interior al ochiului ori pentru a crea diverse umbre. Este mult mai practica decat buretelul pentru aplicarea fardului de ochi pentru ca intinde culorile mult mai bine. Ea poate fi  folosita si pentru a amesteca nuantele de farduri dar si pentru a estompa si a inlatura fardurile in exces. 
 Prima pensula din imagine este oriflame:"
Această pensulă dublă, versatilă, este ideală pentru obţinerea de diverse efecte, folosind fardul de pleoape. Foloseşte capătul plin, rotund, pentru aplicarea comodă a fardului. Utilizează capătul cu peri lungi pentru estomparea şi combinarea delicată a culorilor. Materiale: păr de ponei, aluminiu, lemn."  link

Cea de a doua pensula din imagine este tot oriflame , speciala pentru: Această pensulă rotunjită, din păr natural, mătăsos, permite aplicarea şi combinarea delicată a culorilor pe pleoape. Este potrivită şi pentru aplicarea pudrei, a fixării corectorului sau a fondului de ten în jurul ochilor. Materiale: păr de capră, aluminiu, lemn." link

Eu le folosesc pe ambele:X.





6.Aplicatorul de faduri cu buretel
Spre deosebire de pensula, cu aplicatorul de farduri, culorile sunt mult mai intense. Efectul de degradee se poate realiza insa si cu ajutorul aplicatoarelor de farduri.
Trebuie sa folosesti doua aplicatoare: unul pentru culoarea inchisa si altul pentru a estompa surplusul de culoare, facand astfel  trecerea la culoarea deschisa. Chiar daca sunt disponibile si in cutiile de farduri, sunt mai eficiente aplicatoarele cu cozi mai lungi care ofera  mai multa precizie in aplicarea fardurilor.
Prima pensula de la farduri de ochi din img are la celallat capat si buretel, iar in pachet mai vine un buretel de schimb(se schimba usor). 
Bureteii din imagine sunt de la oriflame. link






7.Pensula pentru aticearcan sau corector
Ca si in cazul pensulei pentru fond de ten, parerile sunt impartite, astfel ca desi majoritatea femeilor apeleaza la ajutorul degetelor atunci cand vine vorba de anticearcan, make-up artistii „voteaza” pentu o pensula. Acestia spun ca pensula iti permite sa ajungi in toate colturile ochiului si ca acopera uniform si natural.


Pensula din imagine este de la oriflame: "Această pensulă fermă, plată, este special creată pentru acoperirea şi aplicarea precisă a produselor de machiaj pe zone mici. Perfectă pentru definirea conturului buzelor sau aplicarea corectorului. Materiale: nylon, aluminiu, lemn."link
Eu pe aceasta o folosesc!



8.Pensula pentru ruj:
Este foarte buna si cea din imaginea precedenta doar ca aplicatorul cel mai mic nu este atat de mic pe cat ar fi nevoie.
Pensula pentru buze este ideala in nuantarea buzelor cu un ruj consistent. Aceasta iti ofera control asupra cantitatii aplicate si “curge” pefect pe conturul buzelor. Este folosita in special in cazul in care se doreste efectul de buze pline. Aceasta este, comparativ cu pensulele pentru pudra, blush sau ochi, mai aspra si deloc pufoasa.
Eu o cecomand totusi pe aceasta pentru ruj! link



Cam aceastea sunt pensulele cele mai des folosita pentru realizarea unui machiaj, dar am sa va pun mai jos poze cu alte pensule care pot fi si ele utile daca vrei sa fi profesionist.



O altfel de pensula pentru pudra(e foarte deasa, nu ca cea evantai)

Perie pentru sprancene:

Periuta pentru gene(f buna si pentru sprancene)
Pensula kabuki
Pensula pentru eyeliner
Pensula Stipple(foarte buna pentru aplicarea fondului de ten lichid)

Mai sunt o groaza de modele de pensule pentru diferite necesitati in ale machiajului, dar zic ca aceste exemple sunt destule pentru moment;)

Acum sa vorbim de curatarea lor;)

"
Pensulele trebuie spalate si curatate periodic, deoarece pudra, blush-ul, rujul si celelalte produse cosmetice folosite le incarca foarte tare. De asemenea, aduna praf si bacterii care iti pot irita tenul.
Pentru o curatare rapida poti utiliza un sampon pentru bebelusi. Nu trebuie decat sa bagi pensulele sub jetul de apa calduta si sa le dai apoi cu un strop de sampon. Imediat dupa aceasta, pensulele trebuie clatite si puse la uscat.
Pentru o curatare temeinica trebuie sa acorzi pensulelor 20 de minute din timpul tau, de doua-trei ori pe luna. Pentru aceasta nu ai nevoie decat un prosop mic (sau o batista), sampon pentru copii si un burete . Pentru ca firele pensulelor sa fie moi si sa nu zgarie, se foloseste ulei de masline, pentru ca are proprietatea de a hidrata intens.
Pasii ce trebuie urmati:
1. Introdu fiecare pensula sub jetul de apa calduta si tine-le pana cand apa devine curata.
2. Toarna in batista o cantitate considerabila de ulei de masline si freaca pensulele de aceasta.
3. Baga buretele sub jetul de apa, toarna peste el sampon pentru copii si curata fiecare pensula in parte.
4. Clateste pensulele cu apa calduta, iar daca ti se pare ca nu sunt curate, repeta pasul 3."

Pensulele de pudra si fard de obraz trebuie putin aranjate intrucat se vor usca exact in forma in care sunt lasate, dupa curatare.
Ideal ar fi ca dupa fiecare machiaj, pensulele sa fie spalate, avand in vedere ca inglobeaza grasimea naturala a fetei, praful si diverse bacterii.

Tot la ELF am gasit un spray anti-bacterian pentru curatarea pensulelor dupa fiecare intrebuintare si sampon pentru acestea.

Sper ca va este de ajutor aceasta postare! Pup!

Un comentariu:

  1. pana acum am cautat in doua magazine de cosmetice si nu erau decat pensule pentru blush pentru fond de ten nu am gasit, si cred ca am sa-mi iau si eu cea pentru masca de la oriflame. E buna? Te pup!

    RăspundețiȘtergere